Matka Karjalaan 2007

Matkalaiset kokoontuneena Jaakkiman kirkon portaille. Kaunis Engelin piirustusten mukaan rakennettu punatiilinen kirkko seisoo autiona katotta ja ikkunoitta, mutta kestää kuitenkin ajan ja sään hampaita varsin hyvin.

Jaakkiman kirkko koko komeudessaan on murheellinen näky. Sodan jäljet näkyvät siinä, että kattoa ei ole, ei ikkunoita eikä ovia sisustuksesta puhumattakaan. Siirtokarjalaiset ovat huolehtineet vanhasta pyhätöstään asentamalla pellit muurin harjalle suojaamaan säätä vastaan.

Matkalaiset viettivät Jaakkiman kirkon sisällä sunnuntain hartaan hetken Esko Vepsän johdolla. Kirkon akustiikka oli hämmästyttävän hyvä ja tuki yhteislaulua hyvin. Sää suosi ja tunnelma oli kuin kirkossa ikään.

Näkymä Kurkijoen kirkonmäeltä Laatokan suuntaan. Kurkijoki laskee etualalla Laatokan lahteen venäläisten nautojen nauttiessa vanhasta suomalaisesta maisemasta ja sillä kasvavasta ruohosta.

Kurkijoki on jokena varsin vähäinen, lienee yksi Karjalan lyhimmistä, mutta pitäjän Kurkijoki oli varsin mahtava. Kurkijokiset ovat hoitaneet perintöään esimerkillisesti evakkoseuduillaan Loimaan maisemissa.

Martti Vepsä esittelee kotitalonsa holvattua vihanneskellaria Terholle, joka toimi matkan johtajana. Kellari on kestänyt menneet vuosikymmenet loistavasti. Katon holvaus kantaa raskaat kivet yhä ryhdikkäästi. Kellari on tyhjän panttina, sillä talon kivijalka ja muukin pihapiiri on hylättynä mäellään.


Näkymä Laatokalle Impilahden Koirinojan rannasta. Koirinojan rantakylä oli varsin vilkas niin kalastajakylänä kuin rahtiliikenteenkin satamana. Vanhasta satamasta oli vielä aavistus jäljellä. Its ekylä oli kadonnut rannalta.

Kalliolle olivat paikalliset asukkaat pystyttäneet ortodoksisen ristin ilmeisinä Laatokan vaarojen ymmärtäjinä.

Rannat ovat karuja kalliorantoja ja maisema on kävijän sielua todella koskettava.

Taiteilija Mikael Vesper eli Mikko Vepsä kulkee lapsuutensa polkuja johdattaessaan joukkoamme Koirinojan ylittävää siltaa juuri kosken niskalla kohti vanhan kotitalonsa paikkaa ja kuuluisaa kallion huippua, mistä avautuu mahtava näkymä Laatokan aavoille.

Polku ei täytä aivan suomalaisia turvallisuusmääräyksiä, mutta kelpasi meillekin reitiksi. 

Mikael Vesperin kotitalon paikalla on uusi rakennus, joka on osittain rakennettu vanhan pohjalle. Mikko löysi joitain osia omasta kotitalostaan ja näin tunne siitä, että oltiin todellakin "omalla tantereella" oli käsin kosketeltava.

Matkalla ei päässyt nälkä yllättämään, sillä Puolakan "Kenttäravintola" tarjosi reitin varrella aterian jos toisenkin. Kuvassa tauko jossain siellä eteläisessä Karjalassa.

Napostelutauko tarjoaa myös mukavan venyttely- ja rupattelutuokion, jonka merkitys sukuseuran matkalaiset tutustumiselle on merkittävä.